0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

*

Offline Stoppablenut

Re: Rad fan not kicking on
« Reply #15 on: June 12, 2019, 07:39:35 AM »
I have tried jumping the fan at the relay terminals and it for sure turns on, i do have new thermal switches in but they sent me 2 for my 800 when i was suppose to get 1 for each bike, anyone know if the 800 thermal switch will fit in the 500 trail tracker if i change the connector?

ive been researching the temperature sensor more and in the terralander manual one of the steps it says when diagnosing the fan not coming on is check the CTS and replace if not working. now ive been told the fan switch and the cts are not connected at all, i cant even see on the wire diagram how they would be connected. does anyone know why the manual would recommend this step?

*

Offline NMKawierider

Re: Rad fan not kicking on
« Reply #16 on: June 12, 2019, 07:54:20 AM »
I have tried jumping the fan at the relay terminals and it for sure turns on, i do have new thermal switches in but they sent me 2 for my 800 when i was suppose to get 1 for each bike, anyone know if the 800 thermal switch will fit in the 500 trail tracker if i change the connector?

ive been researching the temperature sensor more and in the terralander manual one of the steps it says when diagnosing the fan not coming on is check the CTS and replace if not working. now ive been told the fan switch and the cts are not connected at all, i cant even see on the wire diagram how they would be connected. does anyone know why the manual would recommend this step?
The Chinese are not that good at translating their manuals to English and you will fins lots of errors. What exactly is a CTS?
2015 Z Force 800 (53") EPS -
Custom Air Intakes | Custom Exhaust Mod | SuperATV Harness | Custom Fenders | Custom Skid/Rock Sliders | 27" GBC Grim Reapers | Seizmik Mirrors |Конструктор (Rodin's) Doors | Dr Pulley Sliders | 1.5" Wheel Spacers | BENZ Silencer (as needed) | SATV Flip Windshield W\ Rear Shield | Dual Light Bars | Diamond Plate Storage | Magellan TRX7 GPS| Bandit Springs

My Videos On YouTube

*

Offline Stoppablenut

Re: Rad fan not kicking on
« Reply #17 on: June 12, 2019, 08:10:06 AM »
Cooling temperature sensor

*

Offline NMKawierider

Re: Rad fan not kicking on
« Reply #18 on: June 12, 2019, 09:06:18 AM »
Cooling temperature sensor
Ahh..and on the newer..2018+ I believe, they deleted the POS thermoswitch and are now using the ECU to control the fan relay and it...gets its data from the "CTS" as in this diagram. :)

2015 Z Force 800 (53") EPS -
Custom Air Intakes | Custom Exhaust Mod | SuperATV Harness | Custom Fenders | Custom Skid/Rock Sliders | 27" GBC Grim Reapers | Seizmik Mirrors |Конструктор (Rodin's) Doors | Dr Pulley Sliders | 1.5" Wheel Spacers | BENZ Silencer (as needed) | SATV Flip Windshield W\ Rear Shield | Dual Light Bars | Diamond Plate Storage | Magellan TRX7 GPS| Bandit Springs

My Videos On YouTube

*

Offline Stoppablenut

Re: Rad fan not kicking on
« Reply #19 on: June 12, 2019, 09:38:24 AM »
that is interesting, makes sense for them to say that for the newer ones I just don't get why they would put it in the 2014 manual. well the cooling temperature sensor did work before winter then after it sat for the winter it stopped working so going to try cleaning up the connections and see how to test it before i actually replace it. seems to take me 1-3 weeks to get parts anyways lol whether its from the dealer or ebay or amazon doesnt seem to matter.

*

Offline Davydo

Re: Rad fan not kicking on
« Reply #20 on: June 14, 2019, 07:35:18 PM »
if you haven't replaced the thermoswitch do it because the can go bad and stop working. the fan will fork if you take the conector out of the thermo switch and put something that leads the electricity to both pins in the conector on the cable and the fan will start even with the termoswitch does not work.   You maybe need to clean the temp sensor conector with some electrical spray if it somehow have com in som water or moister in the temperature gauge.
I second cleaning the temperature gauge sensor connector, its on top of the engine at the thermostat housing. remove your intake cover between the seat to access the connector. My temperature gauge malfunctioned a few rides ago, it was reading one bar most of the day, the engine fan was kicking in out as normal. I cleaned the terminals with CRC 05103 QD cleaner, coated everything with Permatex Dielectric grease, reconnected and all was working as normal, three to four bars and fan kicks in.
2016 Zforce 500, 1/2 windshield, manual fan rocker switch, Uni-filter two stage, Uni-filter 30 ppi secondary installed over intake neck between seats.

*

Offline Stoppablenut

Re: Rad fan not kicking on
« Reply #21 on: June 18, 2019, 09:36:59 AM »
Thank you for the advice, I will be working on my bike tomorrow night and hopefully everything will work out for the best. I will update you thursday with hopefully good news lol

*

Offline Buzzard

Re: Rad fan not kicking on
« Reply #22 on: June 19, 2019, 06:49:26 AM »
As far as the EPS light flashing, I had that issue the first week i had it. After looking around in the dash there is a red wire from the ECU that has a butt connector in it which came unplugged. I plugged it back in and crimped it slightly and wrapped it in electrical tape to keep it together. The light went out and no issue since.
2018 Z Force 1000 EPS      
Arsenal 30" Light Bar
Arsenal 12" Rear Light Bar
Super ATV Flip Windshield
Uni Air Filter
Slasher Billet 1 1/2" Wheel Spacers
JBL Bluetooth Sound Bar w/ Quick Disconnect
Fire Extinguisher w/ Quick Disconnect
Diamond Plate Storage Box